Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Csakrák és ásványok I.

Lótusz
Csakrák és ásványok I.

A csakrák – az emberi szervezet energiaközpontja. Az indiai filozófia, a tantrizmus szerint a csakrák az emberei test bizonyos (pszichikai) energiaközpontjai, amelyek a gerincoszlop mellett helyezkednek el. A csakra szó szankszkrit jelentése kerék, vagy örvénylés, amely az energia áramlására utal.

Az ősi hindu iratok szerint hét fő csakra létezik, amelyeket az életerőt (prána) szállító vezeték, vagy szusumna, vagy nádi köt össze. A csakrákon átáramló életerő a test összes életfunkciójának működését szabályozza.

A tantra szerint a csakrák nemcsak energiaközpontok, de a felsőbbrendű tudat és az ösztöneink is itt csapnak össze: aki képes kihasználni a csakrában rejlő energiákat, eljuthat a megvilágosodás állapotába – lépésről lépésre haladva. Aki megvilágosodott, az az ember pedig elérheti a tökéletes boldogságot.

Az emberi testben 7 csakra található:

Csakrák

A csakrák alulról felfelé haladva a következőek:

  1. Gyökér csakra: a Múládhára„gyökértámasz”, a gerinc tövénél található. A csakra szimbóluma a négyszirmú vörös lótusz. A gyökér csakra a stabilitás, a biztonság központja.

A gyökér csakra gerinc alsó végénél helyezkedik el, a farokcsontnál, illetve a gát területén, és az örvény tölcsérje lefelé nyílik, a föld felé. Ez a csakra felelős a földdel való kapcsolatunkért és a saját testünkkel való kapcsolatunkért is. Vörös színű csakra. Amikor bizonytalannak, gyökértelennek érzed magad, vagy anyagi problémáid vannak, a gyökér csakrát érdemes erősíteni.

Ha szeretnéd erősíteni a csakrád működését, viselj vörös színű, vagy föld színű ruhát, fehérneműt. A gyökér csakrához rendelhető testrészek, egészségügyi problémák: talp, láb, gerinc, csontok, fogak, köröm, vastagbél. A gyökércsakrával összekapcsolható szervek és testrészek a talpak, a lábak, a gerincoszlop és a csontok, a fogak, a köröm, és a vastagbél. Ha ezek közül valamelyikkel probléma adódik, akkor ásványkövekkel is támogathatod a csakra működését.

Az alábbi ásványkövek segíthetik a gyökér csakra működését:

rubin, gránát, vörös jáspis, fekete ónix, füstkvarc

  1. Szex csakra: a Szvádisthána – vagy „saját hely” a nemi szerveknél található. Ez alulról a második csakra. A medence közepén helyezkedik el, a köldök és a nemi szerv között a keresztcsont magasságában. Ehhez a csakrához a belső elválasztású mirigyek (petefészek, here) kapcsolódik illetve a szexhormonok termeléséért felelős. A haj és a nyelv is e csakra szabályozása alatt áll. A narancssárga színű energiaközpont nemcsak a szexualitásért, de a kreativitásért is felelős. Pszichológiai-mentális szempontból az elengedés központja. A párkapcsolati egyensúly, vagy kibillent egyensúlyi is e csakra nem megfelelő működése miatt alakulhat ki.

Az ásványkövek közül a borostyán és a karneol segíti elő a csakra egészséges működését.

  1. A harmadik csakra a napfonat: Manipura – vagy „ékkőváros”, a köldöknél található. E csakra a felelőse az alábbiaknak: belső erő, hatalom, uralkodás és megadás, harag, agresszivitás, az árnyoldalad elfogadása, emésztés testi-lelki síkon, bátorság és félelem, inzulin és adrenalin termelése. Az sem véletlen, hogy a szorongás, a stressz általában a gyomrunk környékén „jön” ki emésztési problémák formájában.

A csakra sárga színű, ezért ha a fenti problémák közül bármelyik is előfordul életünkben, viseljünk sárga színű ruhát (fehérneműt). Ez méregtelenít (lelkileg is) és jobb kedvűvé tesz.

A napfonat csakra működését a tigrisszem és a jáde segíti.

folyt. köv.! Lótusz

 
Tartalomhoz tartozó címkék: blog
Az oldal tetejére